Heusden

Gemeente Heusden

luchtfoto vesting Heusden

De gemeente Heusden is rijk aan monumenten, zowel gebouwen als archeologische monumenten. Ook kent de gemeente een rijke historie, die vaak duidelijk zichtbaar is in de straten en in het landschap. Energiebesparende maatregelen toepassen bij monumentale panden is soms een uitdaging. De meeste monumenten zijn niet gebouwd naar hedendaagse normen van duurzaamheid. Toch zijn er volop mogelijkheden om te verkennen waarbij verduurzaming hand in hand gaat met het behoud van cultuurhistorische waarden van de woning. Ook zijn er aantrekkelijke subsidies.

Subsidie voor verduurzamen monument

Per 1 januari 2024 is het verduurzamen van monumenten meegenomen in de subsidieregelingen van de Rijksoverheid. Zowel de eigenaren van Rijksmonumenten als van gemeentelijke monumenten kunnen voor subsidie in aanmerking komen. Deze aanpassing is mede mogelijk gemaakt dankzij de lobby van het Bestuurlijk Platform Erfgoedgemeenten en de inzet van de werkgroep Duurzaamheid van de FGM.
Zowel de DUMAVA, subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed als de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is aangepast vanaf 01-01-2024. In beide regelingen zijn alle type monumenten toegevoegd in de omschrijving en zijn lagere isolatiewaarden opgenomen als eis en zelfs voor glas een lager aantal m2. Ook voor- en achterzetbeglazing gaat onder de regeling vallen. Beide regelingen gelden voor isolatiewerkzaamheden vanaf 31-12-2022 (dus met terugwerkende werking voor 2023).


  Meer informatie

 

Monument verbouwen?

Als je iets aan je monument wilt veranderen of het anders wilt gaan gebruiken, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Neem hiervoor eerst contact met ons op. Je kunt daarna de omgevingsvergunning aanvragen via het digitale omgevingsloket. Kies in dit digitale loket voor de werkzaamheid: "Werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken".
Alle monumenten in de gemeente Heusden zijn opgenomen op deze monumentenlijst. Actuele informatie over de rijksmonumenten vind je in het Rijksmonumentenregister

Handige websites

Er is online veel informatie te vinden over het verduurzamen van monumenten. Neem eens een kijkje op onderstaande websites: 

Eigenaren kunnen lid worden van deze organisatie voor een periodieke rapportage over de staat van onderhoud. Daarnaast helpt Monumentenwacht eigenaren bij verduurzaming.

Monumentenwacht Noord-Brabant

Groene Grachten is een adviesbureau dat kan helpen bij het verduurzamen van een pand.

 De Groene Grachten

Restauratiefonds biedt niet alleen financiële ondersteuning aan bij monumenten maar ook voor de verduurzaming hiervan.

 Restauratiefonds

Met de vergunningscheck kunnen inwoners checken wat vergunningsplichtig is en wat niet. 

Vergunningcheck

Veelgestelde vragen en voorbeelden van verduurzaming op de website van de Rijkdsienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Energiecrisis en erfgoed

Heb je plannen voor verduurzaming / verbouwing van je monument? Lees hier hoe je een principeverzoek indient. 

Principeverzoek Heusden 

Contactgegevens gemeente Heusden

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl

Of neem contact op met de adviseur van het Loket Duurzame Monumenten.

 Contact met de adviseur

Verhalen van monumenteigenaren en specialisten

Stein van Monumentenwacht Noord-Brabant
Specialist aan het woord
Verduurzamingsadvies
 
Zet in favorieten

Stein adviseert monumenteigenaren over energiebesparing

Stein van Monumentenwacht Noord-Brabant kijkt als bouwkundig inspecteur steeds vaker mee met de verduurzaming van monumentale panden.
Lees verder

Veelgestelde vragen

Of een energielabel nodig is en waarom wel of niet, leest u op de website van momumenten.nl.

De eerste stap is het dichten van kieren en naden. Hierna kunt u grotere ingrepen overwegen. Let goed op dat isoleren en ventileren hand in hand gaan. Hiermee voorkomt u vochtproblemen en hierop volgende fysieke aantasting door bijvoorbeeld houtrot en schimmelvorming.

Ga direct naar de pagina isoleren en ventileren voor meer informatie.

Folie voor gevelopeningen zijn er in twee smaken; raamfolie en kozijnfolie. Het raamfolie wordt direct op het raam aangebracht. Dit dient door een vakspecialist te gebeuren. Kozijnfolie daarentegen is wel zelf aan te brengen. Deze plak je op het kozijn in plaats van op het raam. Meer informatie over isolerende raamfolie.

Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.

Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een Keukentafelgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.

DuMo is een afkorting voor Duurzame Monumenten. Een DuMo adviseur kan u adviseren over de te nemen energiebesparende maatregelen in uw pand. De adviseur kijkt samen met u naar de verduurzamingsmaatregelen die er in uw pand toepasbaar, met behoud van de monumentale waarden. 

Denk aan het sluiten van gordijnen en luiken, het plaatsen van radiatorfolie of het gebruiken van ledlampen. Quick wins leveren snel resultaat zonder te verbouwen en zijn goed voor de energierekening, het comfort en het milieu. 

Ga direct naar de pagina quick wins voor meer informatie.

Er zijn volgens de richtlijnen van de stichting ERM drie soorten duurzaamheidsadviezen, namelijk een Quickscan, een Haalbaarheidsonderzoek en een Maatwerkadvies. Lees er meer over op de website van het Restauratiefonds.

Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van een monument te financieren. Lees er meer over bij stap 5 in het stappenplan.