Ventilatie

Bij het na-isoleren en dichten van naden en kieren, dient ook aandacht aan het ventileren van het pand te worden besteed. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht is essentieel voor een gezond binnenklimaat en voor het afvoeren van vocht uit een gebouw.

raam met wapperende gordijnen

Er zijn verschillende ventilatiemogelijkheden. Volledig natuurlijke ventilatie is het meest eenvoudig en heeft een lagere investering dan een mechanische aan- of afvoer van lucht, maar het is minder goed te controleren. Er is ook een gebalanceerd ventilatiesysteem, waarbij de aan- én afvoer van lucht volledig mechanisch geregeld is. Een nadeel hiervan is dat gebruikers minder invloed hebben op de ventilatie en dat het systeem meer onderhoud behoeft.

Ventilatie leidt ook tot energieverlies. De verwarmde binnenlucht wordt afgevoerd en koude verse buitenlucht komt hiervoor terug. Een warmteterugwin systeem, ofwel een WTW systeem, kan hier veel energie besparen. Dit systeem kan toegepast worden op een volledig mechanisch ventilatiesysteem, en verwarmd de inkomende verse buitenlucht via een warmtewisselaar met de af te voeren verwarmde binnenlucht. Ook zijn er warmtepompen die warmte uit de af te voeren lucht kunnen halen. Deze kunnen in combinatie met alleen een mechanische afvoer geplaatst worden. Dit soort systemen zijn relatief kostbaar.
 

Mogelijkheden ventilatie

SVG
icoon balansventilatie met WTW
Ventilatie
 
Zet in favorieten

Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Een balansventilatiesysteem is een gebalanceerd centraal systeem waarmee zowel de aan- als de afvoer van lucht mechanisch wordt geregeld. Hiervoor wordt een kanaalstelsel naar de te ventileren ruimtes aangelegd, een voor aanvoer en een voor afvoer van lucht.
Lees verder
SVG
icoon decentrale ventilatie met WTW
Ventilatie
 
Zet in favorieten

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Een decentraal ventilatiesysteem bestaat uit een gevel ventilatie unit die de aanvoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht regelt. Dit doet de unit enkel voor de ruimte waarin deze geplaatst is.
Lees verder
SVG
icoon mechanische en natuurlijke ventilatie
Ventilatie
 
Zet in favorieten

Mechanische en natuurlijke ventilatie

Met een mechanische ventilator kan lucht een ruimte ingeblazen (overdruk) of afgezogen (onderdruk) worden. Door de over- of onderdruk wordt lucht, via ventilatieroosters, op een natuurlijke manier af- of aangevoerd.
Lees verder
SVG
icoon natuurlijke ventilatie
Ventilatie
 
Zet in favorieten

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie via naden en kieren vindt volledig ongecontroleerd plaats, waardoor dit tot tocht en onnodig energie verlies kan leiden.
Lees verder
SVG
icoon vraaggestuurde ventilatie
Ventilatie
 
Zet in favorieten

Vraaggestuurde ventilatie

Een vraag gestuurd ventilatiesysteem werkt met bijvoorbeeld CO2-sensoren in de slaap- en woonkamer, en vochtsensoren in de badkamer of keuken.
Lees verder

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.