Grote Kerk Breda

Gemeente Breda

Begijnhof Breda

Het Loket Duurzame Monumenten helpt eigenaren van monumenten met verduurzamen.

In Breda gaan alle gebouwen voor 2044 van het aardgas af. Dit betekent dat huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden vóór 2044 moeten overstappen naar een andere, duurzame manier om hun huis of gebouw te verwarmen en voor warm water te zorgen. De komende jaren helpt de gemeente inwoners zich voor te bereiden op de overstap naar een duurzame warmtebron. Iedereen kan zelf al aan de slag met minder energie gebruiken, bijvoorbeeld door te isoleren, goed te ventileren, kieren te dichten en over te stappen op elektrisch koken.

Erfgoed is een specifieke doelgroep binnen de gebouwde omgeving met eigen uitdagingen die een eigen aanpak verlangen. Het uitgangspunt is dat dit maatwerk is, waarbij cultuurhistorische karakteristieken mede bepalen wat er mogelijk is. 

Alle in gemeente Breda beschermde gemeentelijke en Rijksmonumenten zijn terug te vinden op onze cultuurhistorische waardenkaart: Cultuurhistorische waardenkaart (arcgis.com)


Waar te beginnen

Verduurzaam je monument met subsidie

Voor Rijksmonumenten bestaat het Ontzorgingsprogramma waarbij tegemoet wordt gekomen in de kosten voor duurzaamheidsonderzoeken. 

Voor gemeentelijke monumenten geeft Gemeente Breda met steun van de provincie Noord-Brabant nu een korting op:

  • Duurzame Monumenten-adviezen (‘DuMo-advies’)
  • Procesbegeleiding

Bij een DuMo-advies krijg je inzicht in welke inspanning nodig is om het huis of gebouw te verduurzamen zonder de monumentale waarden onnodig aan te tasten. Het rapport kan meegezonden worden met een vergunning- of een subsidieaanvraag als deskundige en inhoudelijke onderbouwing van de beoogde maatregel. De bestaande vergoeding via het Restauratiefonds voor duurzame monumenten adviezen voor gemeentelijke monumenten bedraagt 50% met een maximum van € 1.750,-. Gemeente Breda vult dit aan met een vergoeding van max. € 750,-. Ook voor panden gelegen in het beschermd stadsgezicht biedt het Restauratiefonds een vergoeding voor de advieskosten.

Met de procesbegeleiding wordt je geholpen in het proces om te komen tot de daadwerkelijk uitvoering van de werkzaamheden, zoals hulp bij het aanvragen van vergunningen, het zoeken naar juiste aannemers, het beoordelen van offertes etc.. Gemeente Breda vergoedt de eerste 3 uur van de procesbegeleiding.

 Contact met de adviseur

Daarnaast kun je via het Rijk aanspraak maken op de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed en de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). In de regelingen zijn specifieke duurzaamheidsingrepen voor monumenten opgenomen, zoals isolatiematerialen met een lagere isolatiewaarde en achterzetbeglazing.

Tot slot is voor instandhoudingswerken aan gemeentelijke monumenten subsidie beschikbaar. Het aanvragen gaat via de gemeentelijke website,  Overige subsidies | Gemeente Breda.
 

Richtlijnen en vergunningen in gemeente Breda

Van een pand dat beschermd is omdat het gelegen is in het beschermd stadsgezicht, is er een vergunning nodig voor wijzigingen van het exterieur en hetgeen dat vanuit het openbaar toegankelijk gebied zichtbaar is. 

Voor monumenten geldt een instandhoudingsplicht. Dit houdt in dat er een vergunning nodig is om deze type gebouwen aan te passen. Ook het verduurzamen van monumenten betekent een wijziging voor het gebouw. Denk aan het aanpassen van de kozijnen voor het plaatsen van isolerend glas of het na-isoleren van gevel en dak. Het isoleren van historische gebouwen kan de vochthuishouding erg beïnvloeden. In het ergste geval krijg je rottende balken of kozijnen. Voor het verduurzamen van monumenten dient er daarom een vergunning te worden aangevraagd zodat de adviseurs meedenken aan de meest passende oplossing. 

Meer informatie over het aanvragen van een vergunning is te vinden op de website van de gemeente, https://www.breda.nl/omgevingsvergunning. 

Bij het aanvragen van een vergunning voor een duurzaamheidsingreep bij een gemeentelijk monumenten stuur je de volgende documenten bij de aanvraag mee: 

  • Een duidelijke, schriftelijke beschrijving van de werkzaamheden met een verantwoording van de voorgestelde ingrepen ten opzichte van het monument, zoals een duurzaamheidsrapport;
  • Afhankelijk van de wijziging, een cultuurhistorisch onderzoek of verkenning. Dit onderzoek moet voldoen aan de richtlijnen voor bouwhistorisch onderzoek 2009 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;
  • Bouwkundige tekeningen van bestaande en nieuwe situatie, met maatvoering en op schaal van de delen waarop de wijziging betrekking heeft.

Bij vergunningsaanvragen voor het wijzigen van monumenten bekijkt de gemeente of deze aan de voorwaarden voldoet. Ook geeft de erfgoedcommissie (in de volksmond: welstand) advies. Het uitgangspunt is het in stand houden van cultuurhistorische waarden.
Hoe hier precies mee wordt omgegaan volgt uit aanbevelingen uit het Rijk (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) en gemeentelijk beleid, zoals de nota ruimtelijke kwaliteit  en bestemmingplannen m.b.t. erfgoed.

De adviseur van het Loket Duurzame Monumenten kan u helpen bij het voorbereiden en aanvragen van de benodigde vergunning.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op.

 Contact met de adviseur

Er bestaan al diverse handreikingen, verhalen en tips die u kunnen helpen.

De Toolkit Duurzaam Erfgoed

Zet in favorieten
De Toolkit Duurzaam Erfgoed biedt een inkijk in de technieken, materialen en inzichten op het gebied van verantwoorde duurzame maatregelen in beschermde monumenten. Daarbij wordt de balans gezocht tussen comfort, energieverbruik en monumentale waarden.
Ga naar

ERM, Maatregelen Verduurzaming

Zet in favorieten
Omschrijving, kosten/baten en aandachtspunten van o.a. zonnepanelen, zonnecollectoren en batterijen.
Ga naar

Handige animaties en infographics over verduurzaming

Zet in favorieten
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft divers materiaal ontwikkeld voor eigenaren en professionals om te ondersteunen bij het verduurzamen van monumenten.
Ga naar

Monumenten.nl

Zet in favorieten
Monumenten.nl maakt u wegwijs in Monumentenland. Hier vindt u alle relevante informatie als u uw monument gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of aankopen. In de Monumenten Community ontmoet u andere eigenaren, deelt u ervaringen en wisselt u kennis en tips uit.
Ga naar

Verduurzamingsrichtlijnen voor monumenten

Zet in favorieten
Veel bouwkundige details van isolatiemogelijkheden per gebouwschil, prestatiebladen van verschillende isolatiematerialen, uitvoeringsrichtlijnen van verschillende isolatiemogelijkheden
Ga naar

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.