Vergunningen

SVG
Vergunningen

Naast de technische en financiële haalbaarheid dient ook naar de juridische mogelijkheden gekeken te worden. Wellicht dat voor sommige plannen een vergunning nodig is.

Via een vooroverleg met de gemeente kunnen in een vroeg stadium de verduurzamingsplannen besproken worden. De gemeente kan met u meedenken en u vertellen wat u nodig heeft om de vergunning aan te vragen. Dit vergroot de kans van slagen van uw duurzame plannen.

Als onafhankelijke partij tonen we hieronder meerdere websites van andere partijen over vergunningen.

De Erfgoedwet

Zet in favorieten
Sinds 1 juli 2016 is er één integrale wet die betrekking heeft op onze museale objecten, musea, monumenten en archeologie op het land en onder water. Samen met de nieuwe Omgevingswet maakt de Erfgoedwet een integrale bescherming van ons cultureel erfgoed mogelijk.
Ga naar

Monumententoezicht

Zet in favorieten
Hiermee kan gekeken worden of werkzaamheden vergunningplichtig zijn en waaraan men moet voldoen.
Ga naar

Rijksoverheid, Nieuw Omgevingsloket

Zet in favorieten
Nieuwe omgevingsloket, voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2024
Ga naar

Vergunningvrije activiteiten

Zet in favorieten
Bepaalde activiteiten met betrekking tot rijksmonumenten zijn vergunningvrij. De brochure 'Vergunningvrij' van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed laat zien voor welke activiteiten dit precies geldt.
Ga naar

Veelgestelde vragen

Voor het plaatsen van zonnepanelen is altijd een vergunning nodig en het beleid van uw gemeente is altijd leidend. Neem daarom in een vroeg stadium contact op met uw gemeente. Meer informatie kunt over zonne-energie.

Het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant is onderdeel van Monumentenwacht Noord-Brabant. Monumentenwacht Noord-Brabant is een onafhankelijke non-profit organisatie. De kerntaak bestaat uit het uitvoeren van bouwkundige inspecties van monumenten en het geven van onafhankelijk advies op maat over het onderhoud van het monument. Veel eigenaren zijn bekend met Monumentenwacht vanwege hun abonnement voor de bouwkundige inspecties. In 2022 waren 2.038 rijksmonumenten en 1.028 gemeentelijke monumenten aangesloten bij onze organisatie.

Het Loket Duurzame Monumenten is een online omgeving waar veel informatie te vinden is over het verduurzamen van een monument. Ook kunt u via het loket contact opnemen met de verduurzamingsadviseur. Voor projectspecifieke informatie is het raadzaam een adviesgesprek verduurzamen in te plannen, waarbij de verduurzamingsadviseur de mogelijkheden bij u thuis komt bespreken, om zo ook een goed beeld van het monument te krijgen. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

De doelgroep van het Loket zijn de eigenaren van alle Brabantse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De provincie Noord-Brabant vergoedt de eerste drie uur begeleiding per project voor eigenaren van rijksmonumenten. Ook sommige gemeenten vergoeden een (deel van) een duurzaamheidsadvies of ondersteuning bij verduurzaming van gemeentelijke monumenten. Kijk hiervoor op de pagina van uw gemeente.

Als u wilt gaan verduurzamen en behoefte heeft aan advies en/of begeleiding.

Naast bijna 63.000 rijksmonumenten heeft Nederland nog duizenden provinciale-, gemeentelijke en mobiele monumenten. Wat is het verschil? En wanneer is iets een monument? Lees het op de website van monumenten.nl.


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.