Warmte afgeven kan bijvoorbeeld middels radiatoren en convectoren, maar ook met vloer- wand en zelfs plafond verwarming. Installaties in oude gebouwen worden vaak gevoed met warm water van 70 tot 90 graden. Hiervoor moet een opwekkingsinstallatie, zoals een cv-ketel, hard werken. Door een pand goed te isoleren kan ook met een lage aanvoertemperatuur verwarmd worden en hoeft een opwekkingsinstallatie minder hard te werken. Hierdoor kan veel energie en co2 bespaard worden.
Zorg daarom dat u eerst zoveel als mogelijk isoleert en de naden- en kieren dicht, voordat u overgaat op een nieuwe verwarming installatie. Denk ook goed na welke ruimtes verwarmd moeten worden en of deze continu of incidenteel verwarmd moeten worden. Ook kunt u verschillende afgiftesystemen combineren om tot een betere oplossing voor uw situatie te komen. Door deze stappen eerst te nemen stemt u het benodigde vermogen (en hieraan gekoppeld de investeringskosten) van de installatie goed af op uw situatie. Dit zorgt voor een efficiënt systeem met een hoog rendement.
Tip
Kijk ook bij quick wins om energie te besparen met uw huidige systeem. Maatregelen zoals het isoleren van leidingen en appendages, waterzijdig inregelen van radiatoren, plaatsen van een weersafhankelijke regeling of een zone-regeling toepassen kan voor veel energiebesparing zorgen.