Warmte afgifte

Een afgiftesysteem is een installatie waarmee warmte of koude in een ruimte wordt afgegeven. Hiermee wordt een ruimte op de gewenste temperatuur gebracht of gehouden.

radiator met thermostaatknop

Warmte afgeven kan bijvoorbeeld middels radiatoren en convectoren, maar ook met vloer- wand en zelfs plafond verwarming. Installaties in oude gebouwen worden vaak gevoed met warm water van 70 tot 90 graden. Hiervoor moet een opwekkingsinstallatie, zoals een cv-ketel, hard werken. Door een pand goed te isoleren kan ook met een lage aanvoertemperatuur verwarmd worden en hoeft een opwekkingsinstallatie minder hard te werken. Hierdoor kan veel energie en co2 bespaard worden.

Zorg daarom dat u eerst zoveel als mogelijk isoleert en de naden- en kieren dicht, voordat u overgaat op een nieuwe verwarming installatie. Denk ook goed na welke ruimtes verwarmd moeten worden en of deze continu of incidenteel verwarmd moeten worden. Ook kunt u verschillende afgiftesystemen combineren om tot een betere oplossing voor uw situatie te komen. Door deze stappen eerst te nemen stemt u het benodigde vermogen (en hieraan gekoppeld de investeringskosten) van de installatie goed af op uw situatie. Dit zorgt voor een efficiënt systeem met een hoog rendement.

Tip

Kijk ook bij quick wins om energie te besparen met uw huidige systeem. Maatregelen zoals het isoleren van leidingen en appendages, waterzijdig inregelen van radiatoren, plaatsen van een weersafhankelijke regeling of een zone-regeling toepassen kan voor veel energiebesparing zorgen.

Mogelijkheden warmte afgiftesystemen

SVG
icoon lage termperatuurconvector
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

(Lage temperatuur) convectoren

Een convector is een warmtewisselaar. Door warm water door een convector te laten stromen warmt de convector op.
Lees verder
SVG
icoon infraroodverwarming
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

Infrarood

Straling van infraroodverwarming werkt op dezelfde manier als de zon, maar zonder schadelijke UV-straling. Infraroodverwarming is met name geschikt als bijverwarming.
Lees verder
SVG
icoon luchtgordijn
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

Luchtgordijn

Een luchtgordijn blaast warme lucht van boven naar beneden bij bijvoorbeeld een doorgang, en creëert zo een onzichtbare klimaatscheiding tussen binnen en buiten.
Lees verder
SVG
icoon lage termperstuurradiator
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

Radiatoren

Een radiator is een warmtewisselaar. Door warm water door een radiator te laten stromen warmt de radiator op.
Lees verder
SVG
icoon ultra lage temperatuur verwarming
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

Ultra lagetemperatuur verwarming

Dit ULT (ultra lagetemperatuur verwarming) systeem wordt ook wel capillaire verwarming of klimaatmatten genoemd. Het is toepasbaar als vloer, wand- of plafondverwarming en kent hetzelfde principe, voordelen en aandachtspunten als traditionele vloerverwarming.
Lees verder
SVG
icoon vloerverwarming
Warmte afgifte
 
Zet in favorieten

Vloerverwarming

Een vloerverwarmingssysteem bestaat uit een netwerk van flexibele leidingen dat in de vloer is verwerkt en waar warm water door wordt rondgepompt.
Lees verder

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.