De warme convector geeft de warmte weer af aan langsstromende lucht, ofwel door convectie. Convectoren zorgen ook voor een heel klein deel aan stralingswarmte. Dit principe is beschreven bij radiatoren.
Een Lage Temperatuur convector, of LT-convector, werkt volgens bovenstaand principe. Door zijn grotere oppervlak kan een LT-convector met een lagere aanvoertemperatuur, bijvoorbeeld 55 graden in plaats van de standaard 70 tot 90 graden, efficiënter warmte afgeven. De convectoren bevatten minder water en geleiden de warmte beter, waardoor ze sneller opwarmen en de warmte gelijkmatiger en constanter afgeven. Dit is bevorderlijk voor het comfort. Een goede isolatie is hiervoor wel vereist. De LT-convectoren kunnen goed met een warmtepomp samenwerken. Ook kunnen deze convectoren standaard voorzien worden van kleine ventilatoren, om de convectie te versterken om zo efficiënter te kunnen verwarmen of koelen. Deze ventilatoren vereisen wel een elektra aansluiting. Convectoren met ventilatoren worden ook wel fancoil-units genoemd.
Voordelen
- Convectoren zijn licht en compact en kunnen makkelijker in het interieur geïntegreerd worden, zoals in een convectorput of vensterbank.
- Bespaart energie, verhoogt comfort en voorkomt koudeval.
- Kan een ruimte in een korte tijd verwarmen. Reageert relatief snel.
- Mogelijkheid om met convector te koelen (in combinatie met warmtepomp).
Aandachtspunten
- Bij het plaatsen van een verwarmings- of koelingsinstallatie mogen geen historische waarden van een pand verloren gaan.
- Het vervangen of plaatsen van convectoren heeft esthetische gevolgen.
- Een goede isolatie is vereist.
- Met ventilatoren kan extra convectielucht door de convector worden gezogen of geblazen. Dit zorgt voor een klein beetje extra stroomverbruik maar een hogere efficiëntie van de convector.
- Elektriciteitsaansluiting is vereist wanneer convector is voorzien van ventilatoren.
- Bij een lage aanvoertemperatuur goed te combineren met een warmtepomp.