Bij het verduurzamen van een monument krijgen eigenaren te maken met restricties. Ieder monument is anders en dus vraagt advies bij verduurzaming om maatwerk. “Mensen verwachten dat er weinig mag, maar er zijn meestal veel opties.”
Ruud startte als meubelmaker en maakte vanwege de recessie in 2013 de overstap richting techniek. “Ik heb het altijd leuk gevonden om uit te pluizen hoe dingen werken, apparaten uit elkaar te halen en de techniek van binnen te zien. Bovendien is het een breed vakgebied met veel carrièremogelijkheden, iets wat belangrijk was op dat moment. Ik startte met een avondopleiding werktuigbouwkunde en ging aan de slag als technisch tekenaar en later project engineer.”
Monumentale waarde
Ondertussen kocht Ruud zijn huis, een woning uit 1890 in Schijndel die eigenlijk gesloopt zou worden. “Met de projectontwikkelaar sprak ik over de mogelijkheden. Maar wie wil dit nog opknappen, vroeg hij. Nou, ik dus. Alleen de buitenmuren bleven overeind, verder heb ik alles zelf in mijn vrije tijd aangepakt, van vloeren en glas tot elektra en daken. Mijn huis is niet officieel erkend als monument, waardoor ik geen rekening hoefde te houden met regelgeving. Maar ik heb wel geprobeerd om de monumentale en historische waarde van het pand te behouden.”
Mysterieuze ruïne
Monumenten heeft hij altijd interessant gevonden. “Als ik bijvoorbeeld langs een oude molen fiets, wil ik opzoeken uit welk jaar die komt en wat het verhaal achter de molen is. En op vakantie bekijk ik de oude gebouwen uitgebreid. Ik kan me als kind Kasteel Heeswijk nog herinneren. Als het koud genoeg was gingen we daar schaatsen op de grachten en konden we via het ijs stiekem in de kasteeltuin komen. Het kasteel zag er toen ruïneachtig en mysterieus uit. Inmiddels fiets ik er nog steeds graag langs op weg naar Den Bosch. Het is een prachtig monument waar je ook even een kopje koffie kunt drinken.”
Onafhankelijk advies
Na tien jaar techniek vond Ruud het tijd voor iets nieuws. “Bij het geven van advies over verduurzaming van monumenten komen mijn interesses in techniek en erfgoed samen. Vanuit Monumentenwacht Noord-Brabant geef ik eigenaren onafhankelijk advies op maat. Dat kan iets kleins zijn; de tip om niet het hele pand maar alleen de delen die gebruikt worden te verwarmen. Maar ook grotere maatregelen zoals achterzetramen met kierdichting om tocht tegen te gaan. Elke situatie is anders. Er zijn meer oplossingen mogelijk dan mensen denken.”
Loket Duurzame Monumenten
Vanaf half januari doet Ruud dit bovendien vanuit het Loket Duurzame Monumenten. “Ik ben het vaste aanspreekpunt van dit loket. Monumentenwacht Noord-Brabant geeft advies aan de hand van keukentafelgesprekken. Het loket gaat nog een stap verder; daar ondersteunen we eigenaren bij het daadwerkelijk uitvoeren van het advies. We denken mee over de plannen, welke aannemers passend zijn en kijken mee met offertes. Zo helpen we monumenteigenaren bij het hele proces van verduurzaming.”