In de toekomst, als de salderingsregeling afloopt, zal voor de energie die overdag wordt teruggeleverd aan het net een lage terugleververgoeding worden gegeven. In de ochtend en avond moet dan energie van het net worden afgenomen tegen een hoger tarief.
Met een thuisbatterij kan voor een of meerdere dagen energie opgeslagen worden. Hierdoor kan de energie die overdag opgewekt wordt tijdelijk opgeslagen worden en in de avond of de volgende ochtend verbruikt worden. De huidige generatie thuisbatterijen nemen niet veel ruimte in en hebben een hoog rendement. Met een thuisaccu is doorgaans geen verzwaring van de netaansluiting nodig, waardoor jaarlijks minder extra kosten gemaakt hoeven te worden. De opslag is echter beperkt. Een gemiddelde thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan. Dat is te weinig om in de zomer alle opgewekte stroom op te slaan die je niet direct verbruikt. In de winter brengen de zonnepanelen niet voldoende stroom op om de batterij voldoende te vullen.
Een thuisbatterij is vrij milieubelastend doordat het maken hiervan veel energie en schaarse grondstoffen kost. Het voordeel van een thuisbatterij, het ontlasten van het elektriciteitsnetwerk, is klein. Ook de besparing is laag, vooral in verhouding met de investeringskosten. Een goed alternatief is het gebruiken van de (veel grotere) accu van een elektrische auto als thuisbatterij. Bekijk hiervoor het hoofdstuk ‘Laadpaal elektrische auto’.
Voordelen
- Zorgt ervoor dat u een groter deel van uw zelf opgewekte energie verbruikt.
- Lagere jaarlijkse netbeheerkosten door zelf gebruiken opgewekte stroom.
- Minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.
Aandachtspunten
- Relatief hoge investeringskosten en relatief lage opbrengst.
- Vrij belastend productieproces en gebouwd met schaarse grondstoffen.
- Het voordeel, het ontlasten van het elektriciteitsnetwerk, is klein.
- Batterij neemt ruimte in beslag.
Tip
Kijk bij onze quick wins voor veel energiebesparende tips.