Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en worden vaak binnen 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen kunnen op daken, carports en veranda’s geplaatst worden. Als alternatief kunnen panelen ook met een aparte constructie op de grond geplaatst worden. Dit is een duurdere manier omdat hiervoor een extra constructie nodig is. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, variërend in vorm, rendement, kleur en afmetingen.
Monokristallijn panelen
Doordat monokristallijn panelen opgebouwd zijn uit één (silicum)kristal zijn deze panelen egaal van kleur. Het rendement van deze panelen is een paar procent hoger dan polykristallijn panelen, maar ze zijn ook iets duurder. Ze zijn de meest gekozen optie voor zonnepanelen op woningen.
Polykristallijn panelen
Doordat polykristallijne panelen uit meerdere (silicium)kristallen opgebouwd zijn is het goedkoper te produceren, maar deze panelen hebben een lager rendement. De duidelijk zichtbare verschillen in de kristallen zorgen dat de polykristallijne panelen duidelijk te herkennen zijn. Deze panelen zijn vooral interessant voor grote oppervlakten zoals een zonneveld.
Amorf panelen (dunne film panelen of CIS panelen)
Voor dakvlakken met bijzondere vormen of daken die weinig gewicht kunnen dragen zijn er amorf panelen. Dit zijn zonnecellen in de vorm van een dunne film die gebogen geplaatst kunnen worden. Ze hebben flexibele paneelmaten, worden milieuvriendelijk geproduceerd en zijn goedkoper per m2. Het rendement ligt ook een stuk lager, waardoor deze optie niet interessant is voor kleine dakvlakken.
Glas-glas panelen
Bij glas-glas zonnepanelen zitten de zonnecellen ingeklemd tussen twee glasplaten, waar andere panelen een kunststof achterplaat hebben. Het rendement ligt beperkt hoger dan bijvoorbeeld monokristallijne panelen, maar de panelen zijn een stuk duurder. De panelen kunnen het rendement langer vasthouden dan andere panelen.
Bekijk infographic Bekijk video Naar dakcheck
Voordelen
- Thuis duurzame energie opwekken.
- Geschikt voor platte en schuine daken.
- Relatief korte terugverdientijd.
Aandachtspunten
- Zonnepanelen zijn vaak niet toegestaan bij historisch waardevolle panden en/of aanzichten als deze zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
- Voor het plaatsen van zonnepanelen is altijd een vergunning nodig.
- Houdt rekening met de windroos, oriënteer de panelen richting zuid, oost of west.
- Let op (toekomstige) schaduwval van bomen, dakkapellen en schoorstenen.
- Mogelijk extra kosten door het verzwaren van de elektriciteitsaansluiting.
- Let op de certificering, zoals cradle to cradle. Deze hebben een kleinere footprint.
- Laat de sterkte van de dakconstructie controleren door een specialist.
- Let op, het plaatsen van zonnepanelen kan invloed hebben op uw (brand)verzekering. Bespreek dit met uw verzekeraar.
- Kies voor hoogwaardige kwaliteit omvormers en vraag naar de garantie.
- Normaliter worden zonnepanelen in serie geschakeld, waardoor de prestatie van alle panelen gelijk is aan het minst gunstige paneel. Met een optimizer kunnen panelen afzonderlijk uitgelezen worden en presteert elk paneel optimaal.
- Panelen worden vaak op een frame op uw dak geplaatst waardoor er ventilatie onder de panelen mogelijk blijft. Dit is bevorderlijk voor het rendement.
- Het is ook mogelijk panelen waterdicht in het dak te integreren. Er zijn dan geen dakpannen nodig. De panelen vallen hierdoor minder op.
- Een groen dak zal het rendement van zonnepanelen verhogen.
Salderingsregeling
Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Het kabinet wil deze salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 gaan afbouwen.
Terugleververgoeding
Wanneer er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan er verbruikt wordt, of wanneer de salderingsregeling afloopt, krijgt men een terugleververgoeding voor de te veel geproduceerde elektriciteit. Deze vergoeding is echter lager dan de kosten om stroom in te kopen, dit verschilt momenteel veel per energieleverancier.
Voorzien in eigen verbruik
Omdat de terugleververgoeding laag is, wordt het minder interessant meer stroom op te wekken dan dat je zelf verbruikt. Het is daarom slim om te bepalen hoeveel stroom je gedurende periodes opwekt (rode lijn), en hoeveel je per periode verbruikt (blauwe lijn). In onderstaand voorbeeld wordt gedurende de wintermaanden te weinig stroom opgewekt, en in de zomer juist teveel. Momenteel worden deze verschillen opgevangen door de salderingsregeling, maar deze zal vanaf 2025 worden afgebouwd.