Gevelisolatie
Voorzet muren

Binnenzijde gevelisolatie

SVG
icoon gevelisolatie binnenzijde

Vooroorlogse panden hebben slechts zelden een spouw die geschikt is om te isoleren. Door isolatie aan de binnenzijde van de gevel te plaatsen wordt een nieuwe binnenwand gerealiseerd.

Het isoleren van massieve buitenmuren is goed mogelijk maar kan over het algemeen tot veel problemen aan de binnenzijde leiden. Het isolatiemateriaal kan vaak niet worden doorgezet bij vloeren, monumentale plafonds en binnenwanden die aansluiten op de buitenmuur, waardoor op die plekken koudebruggen zullen ontstaan. Dit kan vochtproblemen tot gevolg hebben. Belangrijk is om de isolatiewaarde goed af te stemmen op de constructie. Bij na-isolatie worden isolatieplaten- of dekens rechtstreeks tegen de muur geplaatst. Dit kan met traditionele isolatiematerialen of met behulp van vochtregulerend isolatiemateriaal.

Bij sommige methoden kan een luchtspouw gerealiseerd worden die met buitenlucht geventileerd dient te worden. Omdat een goede ventilatie in de spouw vaak moeilijk te realiseren is, met als gevolg vochtophoping, wordt een luchtspouw in de meeste gevallen afgeraden.

Traditionele isolatiematerialen

Deze materialen worden direct tegen de binnenzijde van de buitengevel geplaatst, bijvoorbeeld middels een voorzetwand. Aan de binnenzijde wordt de wand voorzien van een dampremmende folie die voorkomt dat condensatie in het isolatiemateriaal en in de buitenmuur optreedt. Op plekken waar het isolatiemateriaal niet kan worden doorgezet en waar ook geen dampwering aanwezig is, bijvoorbeeld bij houten vloerbalken, kunnen koudebruggen ontstaan. Hier kunnen sneller condensatieproblemen ontstaan met houtrot en schimmels tot gevolg.

Vochtregulerende isolatiematerialen

Vochtregulerende isolatiematerialen zijn dampdoorlatend en kunnen tijdens vochtige perioden waterdamp opnemen en de waterdamp tijdens drogere perioden weer afgeven. Dit verandert niets aan de isolerende eigenschappen maar zorgt voor een constanter vochtgehalte van het binnenklimaat en in de constructie, en zorgt voor een kleinere kans op vochtproblemen. Hierbij hoeft geen dampremmende folie te worden toegepast. 
Een tweede voordeel is dat op plekken waar de isolatie niet kan worden doorgezet, ook minder snel vochtproblemen ontstaan. Vaak wordt het materiaal gecombineerd met bijvoorbeeld leempleisters die eveneens een hoog vochtregulerend karakter hebben. Belangrijk is dat de isolatieplaten naadloos op de muur aansluiten zonder dat lucht wordt ingesloten. Anders kan op die plekken vochtophoping ontstaan. Zorg daarom voor een zorgvuldige uitvoering.

Voordelen
  • Hoge isolatiewaarde mogelijk. 
  • Zorgt voor meer comfort en energiebesparing. 
  • Geen wijziging van het gevelbeeld van uw pand. 
  • Leidingwerk en installaties kunnen in de gevelisolatie worden ingebouwd.
Aandachtspunten
  • Risicogevoelig door koudebruggen.
  • Alleen mogelijk als er geen historisch waardevolle elementen worden aangetast
    Ruimteverlies aan binnenzijde.
  • Bestaande stopcontacten, radiatoren etc. dienen te worden aangepast.
  • Pas geen dampdichte binnengevelisolatie toe als er een dampdichte verf- of afwerklaag aan de binnen- of buitenzijde aanwezig is en vice versa.
  • Leempleisters zijn gevoeliger voor beschadigingen dan reguliere pleisterafwerking.

 

Tip

Isoleer alleen de meest gebruikte ruimtes.
Als alternatief bestaat er ook het ‘doos in een doos principe’, waarbij in een ruimte een volledig nieuwe kamer gebouwd wordt met geïsoleerde wanden, plafonds en vloeren. Deze constructie moet aan alle zijden worden geventileerd met buitenlucht. Dit is door het ruimteverlies en de omvang en kosten van de ingreep meestal geen reële optie
 


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.