Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? 

Mogelijk staat de vraag die u heeft in het onderstaande overzicht met veelgestelde vragen. Staat de vraag er toch niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Kies een onderwerp

Categorie

Of een energielabel nodig is en waarom wel of niet, leest u op de website van momumenten.nl.

Voor het plaatsen van zonnepanelen is altijd een vergunning nodig en het beleid van uw gemeente is altijd leidend. Neem daarom in een vroeg stadium contact op met uw gemeente. Meer informatie kunt u vinden in de brochure Zonne-energie en uw monument: wegwijzer voor eigenaren en huurders

Folie voor gevelopeningen zijn er in twee smaken; raamfolie en kozijnfolie. Het raamfolie wordt direct op het raam aangebracht. Dit dient door een vakspecialist te gebeuren. Kozijnfolie daarentegen is wel zelf aan te brengen. Deze plak je op het kozijn in plaats van op het raam. Voor meer info, lees dan verder op de website van milieucentraal.

Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een Keukentafelgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.

Het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant is onderdeel van Monumentenwacht Noord-Brabant. Monumentenwacht Noord-Brabant is een onafhankelijke non-profit organisatie. De kerntaak bestaat uit het uitvoeren van bouwkundige inspecties van monumenten en het geven van onafhankelijk advies op maat over het onderhoud van het monument. Veel eigenaren zijn bekend met Monumentenwacht vanwege hun abonnement voor de bouwkundige inspecties. In 2022 waren 2.038 rijksmonumenten en 1.028 gemeentelijke monumenten aangesloten bij onze organisatie.

Het Loket Duurzame Monumenten is een online omgeving waar veel informatie te vinden is over het verduurzamen van een monument. Ook kunt u via het loket contact opnemen met de verduurzamingsadviseur. Voor projectspecifieke informatie is het raadzaam een keukentafelgesprek verduurzamen in te plannen, waarbij de verduurzamingsadviseur de mogelijkheden bij u thuis komt bespreken, om zo ook een goed beeld van het monument te krijgen. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een Keukentafelgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.

De doelgroep van het Loket zijn de eigenaren van alle Brabantse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De strippenkaart wordt vooralsnog echter alleen aangeboden aan eigenaren van rijksmonumenten. Gemeenten worden gestimuleerd bij het loket aan te sluiten en een bijdrage te leveren. Dit kan een financiële bijdrage zijn of bijvoorbeeld een bijdrage door middel van de inzet van uren. In ruil daarvoor wordt in die gemeente ook de strippenkaart aangeboden aan eigenaren van gemeentelijke monumenten.

Als u wilt gaan verduurzamen en behoefte heeft aan advies en begeleiding.

DuMo is een afkorting voor Duurzame Monumenten. Een DuMo adviseur kan u adviseren over de te nemen energiebesparende maatregelen in uw pand. De adviseur kijkt samen met u naar de verduurzamingsmaatregelen die er in uw pand toepasbaar, met behoud van de monumentale waarden. 

Naast bijna 63.000 rijksmonumenten heeft Nederland nog duizenden provinciale-, gemeentelijke en mobiele monumenten. Wat is het verschil? En wanneer is iets een monument? Lees het op de website van monumenten.nl.

Er zijn volgens de richtlijnen van de stichting ERM drie soorten duurzaamheidsadviezen, namelijk een Quickscan, een Haalbaarheidsonderzoek en een Maatwerkadvies. Lees er meer over op de website van het Restauratiefonds.

Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van een monument te financieren. Lees er meer over bij stap 4 in het stappenplan.


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.