Heeft u een vraag?
Mogelijk staat de vraag die u heeft in het onderstaande overzicht met veelgestelde vragen. Staat de vraag er toch niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Kies een onderwerp
Heb ik een energielabel nodig voor mijn monument?
Of een energielabel nodig is en waarom wel of niet, leest u op de website van momumenten.nl.
Hoe kan ik mijn monument isoleren?
De eerste stap is het dichten van kieren en naden. Hierna kunt u grotere ingrepen overwegen. Let goed op dat isoleren en ventileren hand in hand gaan. Hiermee voorkomt u vochtproblemen en hierop volgende fysieke aantasting door bijvoorbeeld houtrot en schimmelvorming.
Ga direct naar de pagina isoleren en ventileren voor meer informatie.
Ik heb een monument, mag ik zonnepanelen plaatsen?
Voor het plaatsen van zonnepanelen is altijd een vergunning nodig en het beleid van uw gemeente is altijd leidend. Neem daarom in een vroeg stadium contact op met uw gemeente. Meer informatie kunt over zonne-energie.
Ik wil folie op de ramen, welke folie moet ik gebruiken?
Folie voor gevelopeningen zijn er in twee smaken; raamfolie en kozijnfolie. Het raamfolie wordt direct op het raam aangebracht. Dit dient door een vakspecialist te gebeuren. Kozijnfolie daarentegen is wel zelf aan te brengen. Deze plak je op het kozijn in plaats van op het raam. Meer informatie over isolerende raamfolie.
Ik wil graag dubbel glas in mijn monument, mag dat?
Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.
Is het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant een commerciële organisatie?
Het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant is onderdeel van Monumentenwacht Noord-Brabant. Monumentenwacht Noord-Brabant is een onafhankelijke non-profit organisatie. De kerntaak bestaat uit het uitvoeren van bouwkundige inspecties van monumenten en het geven van onafhankelijk advies op maat over het onderhoud van het monument. Veel eigenaren zijn bekend met Monumentenwacht vanwege hun abonnement voor de bouwkundige inspecties. In 2022 waren 2.038 rijksmonumenten en 1.028 gemeentelijke monumenten aangesloten bij onze organisatie.
Kan ik op bezoek bij het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant?
Het Loket Duurzame Monumenten is een online omgeving waar veel informatie te vinden is over het verduurzamen van een monument. Ook kunt u via het loket contact opnemen met de verduurzamingsadviseur. Voor projectspecifieke informatie is het raadzaam een adviesgesprek verduurzamen in te plannen, waarbij de verduurzamingsadviseur de mogelijkheden bij u thuis komt bespreken, om zo ook een goed beeld van het monument te krijgen. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.
Kunnen jullie mij advies geven over welk soort (dubbel) glas ik moet gebruiken?
Dit is afhankelijk van het type glas dat u wilt vervangen en de maatvoering van de kozijnen. Monumentenwacht Noord-Brabant onderzoekt graag met u samen de mogelijkheden tijdens een Keukentafelgesprek verduurzaming. Uw gemeente beslist uiteindelijk wat wel en niet toegestaan is.
Voor wie is het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant?
De doelgroep van het Loket zijn de eigenaren van alle Brabantse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De provincie Noord-Brabant vergoedt de eerste drie uur begeleiding per project voor eigenaren van rijksmonumenten. Ook sommige gemeenten vergoeden een (deel van) een duurzaamheidsadvies of ondersteuning bij verduurzaming van gemeentelijke monumenten. Kijk hiervoor op de pagina van uw gemeente.
Wanneer kan ik contact opnemen met het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant?
Als u wilt gaan verduurzamen en behoefte heeft aan advies en/of begeleiding.
Wat is DuMo?
DuMo is een afkorting voor Duurzame Monumenten. Een DuMo adviseur kan u adviseren over de te nemen energiebesparende maatregelen in uw pand. De adviseur kijkt samen met u naar de verduurzamingsmaatregelen die er in uw pand toepasbaar, met behoud van de monumentale waarden.
Wat zijn quick wins
Denk aan het sluiten van gordijnen en luiken, het plaatsen van radiatorfolie of het gebruiken van ledlampen. Quick wins leveren snel resultaat zonder te verbouwen en zijn goed voor de energierekening, het comfort en het milieu.
Ga direct naar de pagina quick wins voor meer informatie.
Welk type monument heb ik?
Naast bijna 63.000 rijksmonumenten heeft Nederland nog duizenden provinciale-, gemeentelijke en mobiele monumenten. Wat is het verschil? En wanneer is iets een monument? Lees het op de website van monumenten.nl.
Welke soorten duurzaamheidsadviezen zijn er?
Er zijn volgens de richtlijnen van de stichting ERM drie soorten duurzaamheidsadviezen, namelijk een Quickscan, een Haalbaarheidsonderzoek en een Maatwerkadvies. Lees er meer over op de website van het Restauratiefonds.
Welke subsidieregelingen zijn er om monumenten te verduurzamen?
Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van een monument te financieren. Lees er meer over bij stap 5 in het stappenplan.