Over het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant

Het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant is onderdeel van de Monumentenwacht Noord-Brabant. Het is een onafhankelijke wegwijzer voor Brabantse monumenteigenaren die hun monument willen verduurzamen. We bieden ondersteuning in het gehele verduurzamingsproces: van ‘hoe moet ik starten?’ tot en met de daadwerkelijke realisatie. Voor onze dienstverlening is vaak financiële ondersteuning mogelijk.

Voor wie is het Loket Duurzame Monumenten?

Voor eigenaren van alle Brabantse rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een beschermd stads- of dorpsgezicht. De website geeft algemene informatie en voor specifieke vragen of advies kunt u contact opnemen met het loket.De provincie Noord-Brabant vergoedt de eerste drie uur begeleiding per project voor eigenaren van rijksmonumenten. Onze ervaren adviseurs staan voor u klaar!

Veelgestelde vragen

Of een energielabel nodig is en waarom wel of niet, leest u op de website van momumenten.nl.

Het Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant is onderdeel van Monumentenwacht Noord-Brabant. Monumentenwacht Noord-Brabant is een onafhankelijke non-profit organisatie. De kerntaak bestaat uit het uitvoeren van bouwkundige inspecties van monumenten en het geven van onafhankelijk advies op maat over het onderhoud van het monument. Veel eigenaren zijn bekend met Monumentenwacht vanwege hun abonnement voor de bouwkundige inspecties. In 2022 waren 2.038 rijksmonumenten en 1.028 gemeentelijke monumenten aangesloten bij onze organisatie.

Het Loket Duurzame Monumenten is een online omgeving waar veel informatie te vinden is over het verduurzamen van een monument. Ook kunt u via het loket contact opnemen met de verduurzamingsadviseur. Voor projectspecifieke informatie is het raadzaam een keukentafelgesprek verduurzamen in te plannen, waarbij de verduurzamingsadviseur de mogelijkheden bij u thuis komt bespreken, om zo ook een goed beeld van het monument te krijgen. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

De doelgroep van het Loket zijn de eigenaren van alle Brabantse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De strippenkaart wordt vooralsnog echter alleen aangeboden aan eigenaren van rijksmonumenten. Gemeenten worden gestimuleerd bij het loket aan te sluiten en een bijdrage te leveren. Dit kan een financiële bijdrage zijn of bijvoorbeeld een bijdrage door middel van de inzet van uren. In ruil daarvoor wordt in die gemeente ook de strippenkaart aangeboden aan eigenaren van gemeentelijke monumenten.

Als u wilt gaan verduurzamen en behoefte heeft aan advies en begeleiding.

DuMo is een afkorting voor Duurzame Monumenten. Een DuMo adviseur kan u adviseren over de te nemen energiebesparende maatregelen in uw pand. De adviseur kijkt samen met u naar de verduurzamingsmaatregelen die er in uw pand toepasbaar, met behoud van de monumentale waarden. 

Naast bijna 63.000 rijksmonumenten heeft Nederland nog duizenden provinciale-, gemeentelijke en mobiele monumenten. Wat is het verschil? En wanneer is iets een monument? Lees het op de website van monumenten.nl.

Er zijn volgens de richtlijnen van de stichting ERM drie soorten duurzaamheidsadviezen, namelijk een Quickscan, een Haalbaarheidsonderzoek en een Maatwerkadvies. Lees er meer over op de website van het Restauratiefonds.


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.