Energiebesparing
Eigenaar aan het woord

Geen gas meer nodig in Agnes haar monument

Wanneer Agnes uit Ravenstein een energieadviseur over de vloer krijgt, in haar monumentale woning, had ze al veel gedaan.

Placeholder-7

Wanneer Agnes uit Ravenstein een energieadviseur over de vloer krijgt, in haar monumentale woning, had ze al veel gedaan. Agnes: “Alleen al door rond te kijken naar hoe we onze stroom gebruiken bespaarden we 2000 kwh per jaar. We gebruiken alleen stroom waar nodig en deden een oude koelkast weg.”

zonnepanelen op stal

Waar zit de winst in besparen?

“We wonen hier heerlijk, ik denk niet dat ik hier ooit nog wegga.” Het is wel een uitdaging in een monument lekker te wonen. “We zijn echt op zoek gegaan naar waar de winst te behalen was en natuurlijk wat mag. We hebben voorzetramen, we koken elektrisch, zonnepanelen en we hebben een warmtepompboiler voor het warme water. Maar we hebben nog zoveel andere kleine en grote projecten gehad. Ik moet echt even nadenken.”

Hulp van een gespecialiseerde energieadviseur

Agnes: “We hebben de energieadviseur gevraagd of we alles goed hebben gedaan. We hebben vooral gekeken naar de ventilatie rondom de ramen. Wat we hebben gemaakt is goed, nu weten we dat ons voorzetraam, wat dubbelglas is, de isolatie geeft. Door het originele raam, wat aan de buitenkant zit, open te zetten is de ventilatie op orde.”

Energie gebruiken daar waar je er gebruik van maakt

Agnes: “We zetten in op lekker wonen waar we ook echt wonen. We verwarmen boven bijvoorbeeld niet, heel af en toe wanneer het echt koud is. En we koelen boven met de warmtepompboiler. We hebben daar een klep ingezet waardoor de koude restlucht in de winter naar buiten gaat, maar in de zomer naar binnen.”

“Verder is de zolder op dit moment niet in gebruik, maar zoals de adviseur aangaf, is het wel een plek waar we warmte verliezen. Hij adviseerde o,a een tochtsluis te maken en de gaten en kieren in het dakbeschot en de dakkapel te dichten. Omdat we er niet echt veel tijd zijn, hadden we dat nog niet bekeken. De adviezen gaan we nog uitvoeren voor de winter.”

Beneden wordt er echt gekeken naar wat nodig is. “We hebben een airco, maar ook met deze hitte heeft deze nog niet aangestaan.”

Gasaansluiting eigenlijk niet meer nodig

Agnes en haar gezin gebruiken nu simpelweg geen gas. En verwachten ook deze winter gewoon geen gas nodig te hebben. “Het zijn vooral de prijsstijgingen van de laatste tijd dat we deze extra check met een energieadviseur wilden. We vonden het een heel fijn gesprek en zijn blij dat we het hebben gedaan.”


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.