Plat dak isoleren buitenzijde

SVG
icoon plat dak isoleren buitenzijde

Platte daken zijn goed te isoleren vanaf de buitenzijde. Hiermee wordt het warmteverlies beperkt en het energieverbruik verlaagd.

Doordat bij het isoleren van een plat dak het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van de dakconstructie wordt geplaatst, worden risico’s op vochtschade in de houten constructie voorkomen. Na het isoleren worden de isolatieplaten afgewerkt met een waterdicht materiaal. Omdat bij deze maatregel de waterdichte laag eerst verwijderd dient te worden, is deze maatregel vooral interessant in combinatie met onderhoud of vervanging van het dak. 

Voordelen

  • Hoge isolatiewaarde mogelijk.
  • Zorgt voor meer comfort en energiebesparing.
  • Geen ruimteverlies aan de binnenzijde.
  • Bouwfysisch een goede oplossing.
  • Kan in combinatie met een groen dak worden uitgevoerd.

Aandachtspunten

  • De bestaande dakafwerking dient te worden verwijderd.
  • Door na-isolatie komt het dakvlak hoger te liggen waardoor aansluitingen met goten en gevels wijzigen. Hierdoor kan ook het historisch aanzicht van het pand wijzigen, wat vaak niet toegestaan is.
  • Het isolatiemateriaal moet beloopbaar zijn.
  • Aan de onderzijde van het isolatiemateriaal moet een dampremmende folie worden geplaatst of het isolatiemateriaal zelf moet dampwerend zijn.
  • Pas nooit binnen- én buitenisolatie toe vanwege het risico op vochtproblemen.

 

Tips

Omgekeerd dak

Als alternatief kunnen isolatieplaten ook bovenop de waterdichte laag aangebracht worden. Met grind of tegels wordt voorkomen dat de platen wegwaaien. Dit ‘omgekeerde dak’ isoleert minder goed. Omdat het isolatiemateriaal nat wordt, kunnen alleen materialen worden toegepast die geen water opnemen zoals PUR, EPS, PS en XPS. Het voordeel is dat niet de hele dakbedekking hoeft te worden vervangen. Een nadeel is dat het minder toegankelijk is voor reparaties of vervanging en dat het isolatiemateriaal niet doorgezet kan worden bij de dakranden, waardoor koudebruggen kunnen ontstaan.

Groen dak of sedumdak

Bij het vervangen van de dakbedekking kunt u kiezen voor een groen dak. Hierbij wordt een laag vegetatie op het isolatiemateriaal en de dakbedekking aangebracht. Deze laag bestaat doorgaans uit een vegetatiemat (sedum of gras) met een voedingslaag (substraat), een filtervlies en een drainagelaag. Deze vegetatielaag vervangt de grindlaag. Deze verhoogt de levensduur van de dakafwerking aanzienlijk. Ook houdt het de ruimtes onder het dak koeler in de zomer en wordt tijdens piekbuien het water vastgehouden en gebufferd. Let op dat de bestaande dakconstructie toereikend is om het zwaardere pakket te dragen.

Verkoelende witte dakbedekking

Door te kiezen voor een witte dakbedekking absorberen daken minder licht en warmte, waardoor het dak en de ruimtes eronder minder opwarmen. Houd er rekening mee dat het aangezicht van het dak wijzigt en vervuiling beter zichtbaar is.
 


Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.