Verwarming

Voor de opwekking van warmte wordt in Nederland veelal gebruik gemaakt van een cv-ketel. In monumentale panden zijn daarnaast verschillende alternatieven te vinden, zoals petroleumkachels en houtkachels.

open haardvuur

Afgifte installaties in oude gebouwen worden vaak gevoed met warm water van 70 tot 90 graden. Hiervoor moet een opwekkingsinstallatie, zoals een cv-ketel, hard werken. Door een pand goed te isoleren, kan ook met een lage aanvoertemperatuur verwarmd worden en hoeft een opwekkingsinstallatie minder hard te werken. Hierdoor kan veel energie en co2 bespaard worden.

Zorg daarom dat u eerst zoveel als mogelijk isoleert en de naden- en kieren dicht, voordat u overgaat op een nieuwe verwarmingsinstallatie. Denk ook goed na welke ruimtes verwarmd moeten worden en of u deze continu of incidenteel wilt verwarmen. Ook kunt u verschillende opwekkingssystemen combineren om tot een betere oplossing voor uw situatie te komen. Door deze stappen eerst te nemen stemt u het benodigde vermogen (en hieraan gekoppeld de investeringskosten) van de installatie goed af op uw situatie. Dit zorgt voor een efficiënt systeem met een hoog rendement. Laat een opwekkingsinstallatie altijd installeren en inregelen door een professionele installateur.

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 voor veel woningen verplicht een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd moet worden als de huidige ketel vervangen moet worden. Deze regel geldt niet voor monumenten.

Bekijk infographic Bekijk video

Tip

Kijk ook bij quick wins om energie te besparen met uw huidige systeem. Maatregelen zoals het isoleren van leidingen en appendages, waterzijdig inregelen van radiatoren, plaatsen van een weersafhankelijke regeling of een zone-regeling toepassen kan voor veel energiebesparing zorgen.

Mogelijkheden warmte opwekken

SVG
icoon bodem water warmtepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Bodem/water warmtepomp (gesloten systeem)

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie, zoals warmte of koude, uit een bron. Die bron kan zijn lucht, water, bodem of zon. De bodem/water warmtepomp gebruikt de bodem als bron.
Lees verder
SVG
icoon  HR ketel
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

HR ketel

In Nederland worden de meeste woningen verwarmd met een cv-ketel. Ook in monumenten wordt vaak voor een cv-ketel gekozen.
Lees verder
SVG
icoon lucht lucht warmtepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Lucht/lucht warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie, zoals warmte of koude, uit een bron. Die bron kan zijn lucht, water, bodem of zon.
Lees verder
SVG
icoon lucht water warmtepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Lucht/water warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie, zoals warmte of koude, uit een bron. Die bron kan zijn lucht, water, bodem of zon. De lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron.
Lees verder
SVG
icoon pelletkachel
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Pelletkachel

De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. Het lijkt op een houtkachel, en geeft door het glazen raam waarin de vlam zichtbaar is een sfeervolle verwarming.
Lees verder
SVG
icoon stadswarmte
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Stadswarmte

Stadswarmte wordt ook wel stadsverwarming of warmtenet genoemd. Bij stadswarmte wordt de (rest)warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval gebruikt.
Lees verder
SVG
icoon ventilatielucht water warmptepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een water/lucht warmtepomp, maar in plaats van buitenlucht wordt de relatief warme afgezogen ventilatielucht uit een woning als bron gebruikt.
Lees verder
SVG
icoon VRV VRF systeem
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

VRF/VRF systeem

Een VRV- of VRF-systeem is een klimaatsysteem met een (of meerdere) buitenunit, een leidingencircuit en meerdere binnenunits.
Lees verder
SVG
icoon hybride warmtepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Warmtepomp hybride

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen werkt met een cv-ketel. Het grootste deel van het jaar levert de warmtepomp het warme water voor het verwarmingssysteem.
Lees verder
SVG
icoon warmtepomp zonnewarmte
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Warmtepomp zonnewarmte (gesloten systeem)

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie, zoals warmte of koude, uit een bron. Die bron kan zijn lucht, water, bodem en zon. De warmtepomp zonnewarmte haalt zijn warmte uit een buizensysteem dat zonnewarmte opvangt, zoals zonnecollectoren en PVT panelen.
Lees verder
SVG
icoon bodem water warmtepomp
Warmte opwekken
 
Zet in favorieten

Water/water warmtepomp (open systeem - WKO-systeem)

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie, zoals warmte of koude, uit een bron. Die bron kan zijn lucht, water, bodem of zon. De water/water warmtepomp gebruikt grondwater of oppervlaktewater, zoals een meer, vijver of gracht, als bron.
Lees verder

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.