Zonnecolletoren / zonneboiler

SVG

Een zonneboiler bestaat uit een boiler en een collector, waarin een vloeistof circuleert. De collector bestaat uit een systeem van buizen welke opgewarmd worden door de zon.

De zonnecollector warmt de vloeistof op en de vloeistof staat zijn warmte via een warmtewisselaar weer af aan het water in de boiler. De zonnecollector werkt als bijverwarming en wordt geplaatst in combinatie met een andere verwarmingsinstallatie. De terugverdientijd van zonnecollectoren bedraagt grofweg 15 tot 20 jaar. Een zonnecollector kan uitgevoerd worden als vlakkeplaatcollector of vacuümbuiscollector. Daarnaast kan een zonnecollector in plaats van met een boiler, ook in combinatie met een water-water warmtepomp geplaatst worden. Kijk voor meer info over deze warmtepomp in het onderwerp ‘Opwekking’.

Vlakkeplaatcollector

De vlakkeplaatcollector is de meest gebruikte collector. Het bestaat uit een glazen plaat met hierachter een absorber. Zonlicht wordt opgevangen achter de glasplaat en warmt de absorber op. Aan de achterzijde van de absorber zijn leidingen gemonteerd waardoor een vloeistof stroomt. De hete absorber geeft zijn warmte af aan de vloeistof in de leidingen. De vloerstof circuleert tussen de collector en de boiler.

Vacuümbuiscollector

Het werkingsprincipe lijkt op dat van een thermofles; twee glazen buizen zijn in elkaar geplaatst en gescheiden door een vacuüm. Het zonlicht schijnt op de buitenste buis. De warmte en warmtestraling kan niet door het vacuüm ontsnappen. Hierdoor warmt de binnenste buis op. De warmte wordt doorgegeven aan de vloeistof in de binnenste buis, die wordt rondgepompt door de collector en een boiler. De vacuumbuiscollector kan een hogere watertemperatuur bereiken dan de vlakkeplaatcollector.

Er zijn ook zonnecollectoren die achter een leien- of pannen dakbedekking kunnen worden weggewerkt. De warme leien geven hun warmte dan door aan de collector. Hierdoor is de collector volledig aan het zicht onttrokken en verandert er niets aan het uiterlijk van het dak. Dit is echter een vrij dure optie en vooral interessant wanneer het dak aan renovatie toe is.
 

Voordelen

  • Thuis duurzame energie opwekken.
  • Geschikt voor platte en schuine daken.

Aandachtspunten

  • Zonnecollectoren zijn vaak niet toegestaan bij historisch waardevolle panden en/of aanzichten als deze zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. 
  • Voor het plaatsen van zonnecollectoren is altijd een vergunning nodig.
  • Houdt rekening met de windroos, oriënteer de collectoren richting zuid, oost of west.
  • Let op (toekomstige) schaduwval van bomen, dakkapellen en schoorstenen.
  • Let op de certificering, zoals cradle to cradle. Deze hebben een kleinere footprint.
  • Laat de sterkte van de dakconstructie controleren door een specialist.
  • Let op, het plaatsen van zonnepanelen kan invloed hebben op uw (brand)verzekering. Bespreek dit met uw verzekeraar.
     

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.