Raadhuis Oss

gemeente Oss

Huizen Ravenstein

Het Loket Duurzame Monumenten helpt eigenaren van monumenten met verduurzamen

Het is belangrijk dat cultureel erfgoed mee kan in het verduurzamen. U bespaart energie en het erfgoed blijft behouden voor de volgende generaties. 

Waar te beginnen

 

De gemeente Oss geeft nu een korting op het energieadvies van Monumentenwacht Noord-Brabant voor woningeigenaren van cultureel erfgoed in gemeente Oss. Het restauratiefonds betaalt ook een deel. Lees hieronder meer over de korting en over de richtlijnen en vergunningen.

Direct contact met de adviseur

Verduurzaam je monument in de gemeente Oss

Maak een plan om te verduurzamen en houd daarbij rekening met de monumentale waarden. Monumentenwacht kan u daarbij helpen. Zij bieden het keukentafelgesprek verduurzaming aan, dit is een oriënterend advies met uitgebreide rapportage over de mogelijkheden tot verduurzaming van uw monument. Meer informatie over het keukentafelgesprek vindt u hier. Gemeente Oss vergoedt maximaal 50% van de kosten van het adviesgesprek (tot een maximum van € 345,-). Deze korting wordt automatisch verrekend op uw factuur. Voor de overige 50% van de kosten kunt u een vergoeding aanvragen bij het Restauratiefonds

Liggen de aanpassingen die u wilt doen in het zicht, dan is er een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt voor zowel rijks- en gemeentelijke monumenten als voor niet-monumentale panden die beeldbepalend zijn of panden gelegen binnen een rijks of gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Liggen de aanpassingen buiten het zicht, dan is er alleen bij rijks- en gemeentelijke monumenten een vergunning nodig.  In het adviesrapport van Monumentenwacht wordt aangegeven voor welke maatregelen een vergunning nodig is. Daarnaast kunt u een zelf een bouwhistorische verkenning van het gebouw in combinatie met archiefonderzoek (bouwtekeningen, oude foto’s, kadaster, etc.) uitvoeren of de afdeling monumentenzorg van de gemeente om een beoordeling vragen. 

Wilt u een algemener beeld en weten waar de gemeente op let bij het verlenen van de vergunning? Dat staat omschreven in de gemeentelijke richtlijnen verduurzamen van cultureel erfgoed. Twijfelt u of er voor bepaalde maatregelen vergunning nodig is, neem dan contact op met baliebml@oss.nl.

 

Richtlijnen en vergunningen in gemeente Oss

  1. Heeft u ideeën om te verduurzamen, maar deze nog niet volledig uitgewerkt? U kunt met een allereerste schets al bij de gemeente terecht voor advies. Dit heet een vooroverleg dat u kunt aanvragen via baliebml@oss.nl. Deze stap is niet verplicht, maar kan u wel inzicht geven in wat er wel en niet kan.
  2. Hebt u een plan van aanpak uitgewerkt voor uw erfgoed? Dan stuur dit op voor een eerste beoordeling door de gemeente. Dit heet een principeverzoek en deze vraagt u aan via baliebml@oss.nl. Bij het principeverzoek hebben wij ook een aantal rapporten en tekeningen nodig voor de beoordeling van de werkzaamheden. Meer informatie over de benodigde stukken vindt u hier op de website van gemeente Oss. 
  3. Wanneer u een positieve eerste beoordeling heeft ontvangen kunt u de definitieve beoordeling aanvragen. Dit heet de omgevingsvergunning. Hoe je die aanvraagt en wat je daarvoor moet aanleveren, staat in de beoordeling van het principeverzoek. 

De adviseur van het Loket Duurzame Monumenten kan u helpen bij het voorbereiden en aanvragen van de benodigde vergunning.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op.

 Contact met de adviseur

Er bestaan al diverse handreikingen, verhalen en tips die u kunnen helpen.

De Toolkit Duurzaam Erfgoed

Zet in favorieten
De Toolkit Duurzaam Erfgoed biedt een inkijk in de technieken, materialen en inzichten op het gebied van verantwoorde duurzame maatregelen in beschermde monumenten. Daarbij wordt de balans gezocht tussen comfort, energieverbruik en monumentale waarden.
Ga naar

ERM, Maatregelen Verduurzaming

Zet in favorieten
Omschrijving, kosten/baten en aandachtspunten van o.a. zonnepanelen, zonnecollectoren en batterijen.
Ga naar

Het Nationaal Restauratiefonds

Zet in favorieten
Het Nationaal Restauratiefonds zet zich al ruim 30 jaar in voor het in stand houden van onze monumenten. Het Restauratiefonds ondersteunt iedereen die een monument wil verduurzamen, onderhouden, restaureren, aankopen of herbestemmen. Onafhankelijk en zonder winstoogmerk en werkt samen met verschillende DuMo-adviseurs.
Ga naar

Monumenten.nl

Zet in favorieten
Monumenten.nl maakt u wegwijs in Monumentenland. Hier vindt u alle relevante informatie als u uw monument gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of aankopen. In de Monumenten Community ontmoet u andere eigenaren, deelt u ervaringen en wisselt u kennis en tips uit.
Ga naar

Verduurzamingsrichtlijnen voor monumenten

Zet in favorieten
Veel bouwkundige details van isolatiemogelijkheden per gebouwschil, prestatiebladen van verschillende isolatiematerialen, uitvoeringsrichtlijnen van verschillende isolatiemogelijkheden
Ga naar
Stein van Monumentenwacht Noord-Brabant
Specialist aan het woord
Verduurzamingsadvies
 
Zet in favorieten

Stein adviseert monumenteigenaren over energiebesparing

Stein van Monumentenwacht Noord-Brabant kijkt als bouwkundig inspecteur steeds vaker mee met de verduurzaming van monumentale panden.
Lees verder
Boerderij in Best
Eigenaar aan het woord
Energiebesparing
Warmte opwekken
Zonnepanelen
 
Zet in favorieten

'Verduurzamen vraagt om investeren en doorzetten'

'Een langgevelboerderij uit 1874, net buiten Best, die in de eerste plaats wordt verwarmd op basis van zonne-energie, in tweede instantie met een pelletkachel en anders met een reguliere cv-installatie. Hans Meeske en zijn gezin kregen het voor elkaar. “We hebben zelf veel informatie
gezocht, onderzoek gedaan en zijn door schade en schande wijs geworden."
Lees verder
foto Lea Nollen
Eigenaar aan het woord
Energiebesparing
 
Zet in favorieten

Binnenkijken bij Molenstraat 61 Boxtel

“We waren niet per se op zoek naar een monument, maar zochten wel een huis met sfeer. Toen we Molenstraat 61 in Boxtel zagen, waren we meteen enthousiast vanwege de ligging, de voorzieningen dichtbij en de sfeer. Het is een fijn huis.”
Lees verder

Vond u deze pagina nuttig?

Niet gevonden wat u zocht, mist er informatie of gaat er iets mis op deze pagina? Laat het ons weten! Voor vragen kunt u direct contact met ons opnemen.

Let op: vul geen persoonlijke informatie in.